Constat, cu regret, că Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța reușește performanța de a se transforma din cel mai de succes comunicator cultural al județului Constanța în instituția care calcă în străchini cu o consecvență ieșită din comun. După scandalul legat de scoaterea din muzeu, în disprețul votului negativ al specialiștilor din Consiliul Științific al MINAC, și deplasarea peste graniță a unui artefact unicat la nivel mondial, Șarpele Glykon, am gândit că actualul management a reevaluat măcar resursele de comunicare ale instituției, dacă nu principiile de conducere și reprezentare a instituției. Am gândit numai eu… dar zeii de la Capidava…
Din păcate, deși mici fapte bune s-au petrecut, pe ici, pe colo, se dovedește că numirea actualului director al MINAC e doar o aventură a autorităților competente, care pare să sune tot mai prost, din moment ce ne propun, nici mai mult, nici mai puțin decât un eveniment în care amestecă MINORII și BĂUTURILE ALCOOLICE.
Regretabil, sau poate că nu, poate așa trebuie și nu înțelegem noi, până mai alaltăieri, principalele situri de pe raza municipiului Constanța, cea mai mare aglomerare de turiști erau nesemnalizate, acoperite de bălării de doi metri, pline de resturi din hârtie și peturi. Dau exemplu doar Mormântul Pictat, Poarta Mare a Cetății și Arena de gladiatori a Tomisului. Timp care MINAC era ocupat cu organizarea unei glume de expoziție cu benzi de desene animate. Așa expoziție, așa instituție…
VinSToria
Asta e propunerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța pentru un așa-zis eveniment cultural de la Capidava. Nu singurel, de mână cu Centrul Cultural Theodor Burada. Ambele instituții ascunzându-se, cu ajutorul cuvintelor, în spatele Consiliului Județean Constanța, tactică pe care am fumat-o când eram tânăr. Un eveniment care era necesar, nu spune nimeni că nu, dimpotrivă, pentru promovarea Cetății de la Cotitură și introducerea ei în atenția operatorilor de turism și culturali. Dar AMESTECÂND MINORI și BĂUTURĂ? De fapt, pentru cine citește cu atenție comunicatul de presă, e ușor de observat că așa-zisul eveniment cultural e un ghiveci de orice au găsit prin cămară organizatorii, care să coste puțin sau nimic, fără să aibă un scop bine definit, cu niște obiective identificabile și potențial valoroase pentru implementări ulterioare.
Ni se flutură pe la nas că autoritățile vor, citez, ”discuta despre traseul de cicloturism EuroVelo 6 https://en.eurovelo.com/ev6/romania, și care îmbină vizitarea siturilor arheologice, monumentelor istorice și a lăcașurilor de cult din județul Constanța (Murfatlar, Medgidia, Cernavodă, Topalu, Crucea, Hârșova etc).” Autoritățile discută despre acest Eurovelo 6 de pe vremea când era Claudiu Palaz prefectul Constanței? Își mai aduce cineva aminte când se întâmpla asta? Eram cu toții tineri, da. Singurul care nu ”a discutat”, ci a făcut ceva concret și palpabil în acest sens, este actualul președinte al Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, care a intervenit pentru apariția unor zone utile dedicate bicicliștilor pe această rută, de o rară frumusețe, poreclită de ghizi ”Șoseaua de coastă a Dunării”! Lucru care se petrece în timp ce scriu aceste rânduri. Bravo lui! În rest, praf în ochi și dat din clanță…
Din păcate, ce nu înțeleg mai multe instituții muzeale, pe care le numim otova de cultură, ale județului Constanța este o chestie simplă: una este munca științifică, acolo unde specialistul instruit în istorie/arheoilogie/științe complementare e cel chemat să lucreze și alta este managementul expozițiilor și organizarea evenimentelor unde altfel de specialiști sunt chemați. Câtă vreme vom amesteca știința Istorie cu știința Comunicare, vom amesteca MINORII cu BĂUTURA, cum tocmai ne-au anunțat Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Centrul Cultural Theodor Burada că vor face la Capidava…