Gândită ca un proiect cultural și de protecție a mediului lacustru, cu largă implicare comunitară, Asociația ”Pro Museum – Lacul Siutghiol” (APMLS) a obținut statutul de persoană juridică fără scop patrimonial în data de14 octombrie 2022. Scopul asociației este acela de promovare și protejare a patrimoniului cultural și natural al zonei Siutghiol, precum și de recuperare a memoriei locale prin sprijinirea înființării și funcționării, în orașul Ovidiu, a Colecțiilor Muzeale Siutghiol. În ședința Consiliului local al orașului Ovidiu, la inițiativa primarului George Scupra, în data de 31 octombrie 2022 a fost aprobat protocolul de colaborare dintre primărie și APMLS.
În principal, colecţiile vor cuprinde imagini (fotografii, vederi, cărţi poştale, afișe, timbre, hărţi și alte materiale cartografice etc.), împreună cu documente de arhivă, cărţi şi articole din publicații periodice (ce se referă la zona Siutghiol), completate cu diferite bunuri culturale/obiecte cu valoare memorialistică (unele cu “povestea” lor) care încearcă să recupereze și să pună în valoare câte ceva din memoria acestei zone.
Membrii asociației își propun să constituie, să protejeze și să pună în valoare patrimoniul muzeal local, ce va fi organizat în următoarele colecții tematice:
1. Arheologie locală: Situl arheologic Ovidiu (castrul roman, basilica romană paleocreștină și apeductul roman);
2. Etnografie și istorie locală;
3. Situl European Natura 2000 – ’’Lacul Siutghiol” (sit format din complexul lacustru Lacul Siutghiol și Tăbăcăriei);
4. Carierele de piatră de la Ovidiu/Canara;
5. Insula Ovidiu – legendă și adevăr;
6. Curtea Regală și zona Siutghiol;
7. Hidroaviația și Lacul Siutghiol;
8. Canalul Poarta Albă – Midia – Năvodari/Ecluza și Portul Ovidiu;
9. Ororile comunismului – Colonia de muncă forțată “Peninsula”;
10. Comunitățile limitrofe în relație directă cu complexul lacustru Lacul Siutghiol și Tăbăcăriei;
11. Biblioteca ”Publius Ovidius Naso”;
12. Eroi, veterani și oameni de seamă din/alături de zona Siutghiol.
Una dintre primele activități ale APMLS de recuperare a memoriei locale a fost documentarea vizitei Regina Elisabeta în Canara pentru pentru a ajunge pe Insula Ovidiu, care a avut loc pe data de 19 mai/1 iunie 1905. Această documentare va sta la baza realizării de către primăria Ovidiu a Aleii Memoriale „Regina Elisabeta”.