Sunt doar trei povești din cele optsprezece, pe care doi istorici constănțeni le-au documentat și le-au transformat într-o expoziție pe care o puteți vizita și devora – intelectual, firește! – cel puțin până la sfârșitul lunii noiembrie a acestui an, în Sala Vasile Canarache de la parterul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
William Philip Price și colecția de inscripții tomitane de la British Museum
În inventarul prestigiosului British Museum din Londra sunt înregistrate mai multe piese originare din cetatea Tomisului. Șase dintre ele, monumente funerare și inscripții fac parte din colecția William Philip Price și au fost donate muzeului britanic în 1864 de potentul om de afaceri, vicepreședinte al companiei Danube & Black Sea Railway (D.B.S.R.), după ce acesta a vizitat Constanța pentru a ține discursul inaugural al căii ferate Kustendje – Tchernavoda (denumirile din acele vremuri ale orașelor Constanța și Cernavodă), moment în care monumentele, descoperite de angajații (D.B.S.R.), au fost urcate la bordul vasului cu aburi pe care a călătorit.
Unul dintre monumente conține un decret al ”Sfatului și Poporului Tomisului” în cinstea lui Aurelius Priscius Isidorus, magistrat al metropolei, care ”nu a neglijat sarcina de a da cu larghețe lupte de gladiatoriși fiare, timp de șase zile în șir…”
Povestea întreagă a monumentelor și a bogatului domn William Philip Price o aflați vizitând expoziția…
Maiorul George Stoker, Dobrogea și romanul Dracula
Însuși maiorul britanic George Stoker este legătura neașteptată între Dobrogea și celebrul roman Dracula, deoarece, aspect neștiut, până acum, de publicul larg, maiorul este fratele mai mic al autorului volumului, Abraham (Bram) Stoker. Astfel, multe dintre informațiile folosite de scriitor au fost furnizate de fratele său, care a participat la războiul ruso – turc din 1877 – 1878 (pentru români Războiul de Independență) în calitate de medic chirurg militar cu gradul de maior.
La un moment dat, George Stoker a ocupat o funcție foarte importantă în sistemulde îngrijire a răniților și bolnavilor din rândul trupelor otomane.
Și încă un detaliu provocator: maiorul Stoker era cantonat la Varna, de unde a ajuns foarte des în câteva localități din apropiere orașului bulgăresc.
Aflați ce orașe vecine Varnei a vizitat maiorul britanic, precum și povestea fabuloasă a vieții sale, atât ca medic militar, cât și ca inventator al unei proceduri medicale care a salvat nenumărate vieți și locul care l-a inspirat, vizitând expoziția…
Dr. Harry Leach și epidemia de holeră
În 1865, holera făcea ravagii printre localnicii și străinii rezidenți din Kustendjie (Constanța). Singurul medic britanic din urbe, William Henry Cullen, copleșit de violența epidemiei, s-a văzut nevoit să ceară ajutor în Anglia, iar compania engleză D.B.S.R., constructoare a căii ferate, a decis să angajeze un tânăr medic, Harry Leach, care a fost trimis către Orașul de pe malul Mării Negre.
Odată ajuns la Kustendjie, Leach scria: ”Casele englezești nu sunt într-o situație prea bună, dar toate se află pe malul unei stânci ce străjuiește plaja, ceea ce asigură un drenaj natural. S-au făcut, totuși, câteva greșeli, modul în care au fost construite closetele și faptul că porcii sunt ținuți pe lângă casă…”
Drumul spre glorie a tânărului medic britanic trimis să lupte contra holerei tocmai în Dobrogea, începe chiar aici, dar ce i-a rezervat destinul și funcție de mare importanță va ocupa Harry Leach la un moment dat, veți afla vizitând expoziția Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut (The British Community of Kustendjie (1857-1882) – Portraits from the Past), în sala Vasile Canarache a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC)
PROGRAM DE VIZITARE al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța:
Miercuri – Duminică, accesul în intervalul orar 9.00-17.00 (ultimul bilet vândut la ora 16.00)
Luni, Marți – închis.